top of page

Co jsou vinylové tapety?

Aktualizováno: 29. 11. 2023

Vinylové tapety se skládají ze dvou vrstev. Právě vrchní vrstva je vyrobená z PVC (polyvinylchloridu). Tedy v zásadě ze stejného materiálu, jako je lino nebo vinylové podlahy.


Pod touto tenkou PVC vrstvou je nejčastěji podkladová vrstva vliesu, popřípadě papíru. Právě spodní vrstva zajišťuje schopnost přinutí na stěnu a ta vrchní vrstva PVC jim dodává odolnost proti vlhkosti a opotřebení.


Vinylové tapety se snadno udržují, protože je lze otírat vlhkým hadříkem a také vydrží nějaké to mechanické zatížení, a proto jsou právě vhodné do prostor, jako jsou koupelny, kuchyně, nebo třeba šatny i frekventované místnosti jako čekárny, recepce atd. Jsou samozřejmě k dispozici v mnoha různých barvách, vzorech a texturách, což umožňuje vytvoření mnoha různých stylů interiéru.


Od kdy se vinylové tapety vyrábějí?

Vinylové tapety se vyrábějí od 40. let 20. století, avšak PVC byl vyvinut už ve 20. letech 20. století, ale zpočátku se používal hlavně pro výrobu hadic a potrubí.


Jaké jsou nevýhody vinylových tapet?

V první řadě je třeba uvědomit si, že PVC obsahuje chemikálie, které jsou zdraví škodlivé: PVC tapety mohou obsahovat látky, jako jsou ftaláty, které jsou potenciálně škodlivé pro zdraví a mohou být spojeny s řadou zdravotních problémů. To samozřejmě platí i pro lina i vinylové podlahy. Chemie je však všude kolem nás a je tedy dobré zajímat o kvalitu materiálu vybrané tapety.


Druhá nevýhoda vinylové tapety tak trošku vychází z její hlavní výhody. Protože je její povrch ,,voděodolný,, (nelze však tvrdit, že byste na ní mohli stříkat proud vody bez následků), má zároveň velmi nízkou propustnost vodní páry a mohou se v tomto důsledku objevovat plísně a bakterie.


Jak se vinylové tapety lepí a je to snadné?

Lepení vinylovách tapet je trochu náročnější než u vliesových, protože díky tužšímu PVC povrchu nejsou při samotné aplikaci tak flexibilní. To znamená, že vinylové tapety jsou náchylnější k tvorbě vrásek a vrstvení, pokud nejsou správně lepené.

Šest rad k lepení a umístění vinylových tapet:

  1. Stěna by měla být čistá a neměla by obsahovat vrstvy barev.

  2. Použijte více lepidla.

  3. Lepidlo mějte hustší.

  4. Instalujte vinylové tapety do šaten, předsíní nebo třeba čekárny.

  5. Do dětského pokoje doporučujeme raději vliesovou tapetu.

  6. A do koupelny? To záleží na jejím přesném umístění, raději se ale poraďte s odborníky.

Na závěr ještě jedna výhoda vinylových tapet:

Vrchní vrstva tapety je silná, často strukturovaná a navíc může být vyrobena i v pěnovém provedení. Dají se proto použít i na zdi, které mají určitě nedostatky, jako jsou barevné rozlišnosti nebo jemné praskliny a nerovnosti. Avšak pokud máte zeď křivou, tapetou sice lecos zamaskujete, avšak spoje nebudou přesně sedět, protože se tapeta zkrátka tolik nepřizpůsobí stěně.

Líbil se vám článek? Přečtěte si další a sledujte nás na sociálních sítích!










Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page