top of page

Co nevíte o moderních textilních tapetách?

Aktualizováno: 29. 11. 2023

Textilní tapety na vliesovém podkladu jsou v poslední době velmi populární volbou pro ty, kteří hledají nejen krásnou a luxusní, ale i praktickou tapetu.


Právě vliesový podklad je klíčový pro dnešní moderní použití. Proč?


Klasické textilní tapety mají velmi specifický postup aplikace a ten zná už dnes jen málokdo. Vyžadují speciální postup lepení nebo instalaci v rámech, tak jako to můžete vidět například v divadlech, nebo v nedávno rekonstruované Stání opeře Praha.


Vliesový podklad umožňuje ale snadné a rychlé lepení na stěnu, aniž by bylo nutné užívat neobvyklé tapetářské postupy a lepidla. Tyto tapety nabízejí opravdu mnoho výhod, které vás přesvědčí do nich investovat.


Mimo jiné, je lze snadno odstranit bez poškození stěny.


Co je to ale ten vliesový podklad? Je to v zásadě silná základna tapety z netkaného materiálu. Skládá se z mikrovláken, které jsou spojeny dohromady. To znamená, že tato tapeta je mnohem pevnější než například klasické papírové tapety a má vynikající odolnost vůči vlhkosti a mechanickému poškození.


Textilní tapety na vliesovém podkladu jsou vyráběny z mnoha různých materiálů, jako jsou bavlna, hedvábí, vlna, látka nebo dokonce kůže nebo bambus. Tyto materiály jsou spojeny s polyesterovými vlákny, aby se zlepšila jejich odolnost a pevnost. Tento proces spojení se nazývá laminace a může být proveden několika různými způsoby.


Textilní tapety mají ještě jednu skvělou výhodu oproti papírovým a jiným klasickým tapetám. Jsou barevně stálejší než papírové tapety a odolnější proti oděru než klasické vliesové tapety. Investice do nich se vám zkrátka vyplatí.


Textilní tapety na vliesovém podkladu nabízejí velmi rozmanité vzory a textury. Můžete si vybrat tapety s výraznými ornamenty, které připomínají historické látky, nebo jemné a subtilní vzory. Tyto tapety mohou být také v mnoha různých barvách, takže je snadné najít tapetu, která se hodí do vašeho interiéru.


Textilní tapety lze koupit v jednotlivých rolích různých rozměrů. Skutečně kvalitní vyrábějí v tradičních státech s dlouho historií tapetářství jako je Itálie a Francie a jak je obecně známé i u jiných produktů, levnější verze lze objednat z Polska. Avšak i tyto tapety splní vaše očekávání, pokud zrovna nerekonstruujete zámek nebo luxusní sídlo pro královnu.


Aplikace textilních tapet vyžaduje nicméně zkušenosti po tom, kdo je lepí a tak nechte raději tapetování těmito tapetami na profesionálech. Šíře rolí bývá často kolem jednoho metru a gramáž je poměrně vysoká. Proto je důležité namíchat lepidlo v náležité hustotě tak, aby vám zkrátka ze stěny za pár hodin nespadly.


Máte nějaké otázky? Kontaktujte nás!


Sledujte nás na sociálních sítích pro další zajímavé tipy, informace i inspiraci!










Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page