top of page

Historie tapet a tapetování

Aktualizováno: 9. 3.



Pojďte s námi na krátkou procházku po historických milnících vývoje tapet a tapetování. Je to zajímavé čtení!


Jak to bývá nemůžeme říci přesně, kdy se na stěně domu objevila první tapeta. Záznamy nicméně uvádějí, že byla poprvé použita v Číně již v roce 200 př.n.l. Výjevy ptáků, květin a krajiny byly namalované na rýžovém papíře. A pak dlouho nic... žádné informace.


Tapety v pravém slova smyslu se nepoužívaly ani ve starověkém Řecku ani Římu. Koncept pokrývání stěn dekorativními uměleckými díly byl rozvinutý prostřednictvím fresek a klasických maleb na stěnu.


Ani ve středověku (přibližně 5.–15. století) neexistovaly tapety v dnešním pojetí. Ti, kteří měli dostatečné finanční prostředky, zdobili svá obydlí nejenom nástěnnými malbami, ale hlavně tkanými tapisériemi. Tapiserie byly ceněny nejen pro svou krásu, ale i praktičnost, jelikož mohly být snadno přemístěny nebo odvezeny.


S cílem ještě více zateplit chladný interiér hradů a šlechtických sídel se stěny pokrývaly dřevěnými panely nebo kůžemi. Zde se konečně přibližujeme našemu tématu a tyto ,,kožené tapety,, mohly být navíc zdobené zlatem, stříbrem nebo také ražené do různých vzorů.


Až v 16. století byla Evropou objevena tapeta v pravém slova smyslu.

Cestovatelé přivezli tapety z Číny a řemeslníci ji upravili místním podmínkám. Nepožíval se rýžový papír, ale len. Tapety měly obdélníkový tvar a instalovaly se vedle sebe, tak trochu jako dnešní fototapety. Tyto tapety byly ručně malované nebo tištěné dřevořezbou. Platily samozřejmě za luxusní zboží, dostupné pouze pro nejvyšší třídu obyvatelstva.


V 17. století se výroba tapet konečně rozšířila, nejvíce ve Francii a Anglii. Vznikly první tapetářské dílny, které vyráběly tapety pomocí dřevěných bloků.

Původně se papíry lepily na dřevěné desky, ale v roce 1675 vyrobil Francouz a rytec Jean-Michel Papillon první skutečnou tapetu, jak ji dnes známe. Měla opakující se motivy, které se shodovaly na obou stranách a daly se spojit z jednoho listu na další.


V 18. století došlo k prvním pokusům o standardizaci tapet. Dekret Ludvíka XVI vyžadoval, aby role tapet byly přibližně 34 palců dlouhé. V roce 1785 vynalezl Christophe-Philippe Oberkampf z Francie první stroj pro tisk tapet a celosvětové rozšíření tapet se rozjelo na plné obrátky.



MODERNÍ DOBA

Průmyslová revoluce v 19. století zásadně změnila výrobu tapet. Vynález prvního stroje na tisk tapet na principu válcového tisku umožnil výrobu tapet ve velkém a za výrazně nižší ceny. Objevují se nové styly a materiály, včetně tapet na bázi papíru.


V průběhu 20. století došlo k dalšímu inovačnímu rozvoji, včetně zavedení vinylových tapet, které jsou odolnější a snadněji se udržují. Populární se staly také různé textury a vzory.


Počátkem 21. století prošly tapety renesancí díky digitální tiskové technologii, která umožňuje vytváření tapet na zakázku s neomezenými možnostmi designu, fotorealistickými obrazy a dokonce i 3D efekty.


Vývoj tapet tak odráží nejen technologický pokrok, ale i proměny v umění, designu a sociálních trendech. Dnes jsou tapety opět na vzestupu jako oblíbený způsob, jak přidat osobitost a styl do svého interiérů.


Líbil se vám článek? Přečtěte si další a sledujte nás na INSTAGRAMU!





Potřebujete poradit, získat cenovou nabídku do pár minut? KONTAKTUJTE NÁS PŘÍMO! 


Chcete-li se dozvědět více o tapetách, přečtěte si další články BLOGU!


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page