top of page

Jak snadno spočítat spotřebu rolí pro tapetování?

Aktualizováno: 29. 11. 2023

Tapety v rolích se aplikují na jednu či více stěn v pokoji, v chodbách a dalších členitých místnostech. Nepřeberná škála vzorů, barev a materiálů umožní výběr i tomu nejnáročnějšímu zákazníkovi.


Jak se ale vyznat v parametrech jednotlivých tapet? Začněme od té nejběžnější:

Jedna role tapety má standardně šíři 53 cm a délku 10 metrů, (cca 5m2). Nenechte se však zmást tímto údajem. Pokud tapeta nemá vzor a tedy prostřih (raport) - který je uvedený v cm na každé roli tapety je počítání jednoduché. Na výšku místnosti do 3 metrů vám jedna role tapety vychází na 3 pruhy - tedy vytapetujete stěnu v délce 1,59 metru.


Když má tapeta prostřih, musíte počítat s tím, že stěnu o 5m2 rozhodně nevytapetujete. Záleží totiž jak velký prostřih vaše tapeta má a jaká je výška vaší stěny. Nejčastěji se prostřih pohybuje od 5 - 30 cm a tak i v tomto případě při obvyklé výšce místnosti do 3 metrů vám tapeta na tři pruhy vyjde. Pokud se ale sejde velký prostřih - více jak 50 cm a stěna vyšší jak 3 metry, počítejte s tím, že aplikujete pouze 2 pruhy tapety. Zbytek tapety se musí vyhodit, protože se vždy aplikuje jeden pruh tapety v celku.


Druhou nejčastější šíří je 70 cm. Tato šíře je výhodnější právě při tapetování vyšších stěn s velkým prostřihem. Jejich aplikace je však díky tomu trochu těžší a vyžaduje zkušenosti.


V případě, že budete tapetovat sami je výhodné koupit i tak jednu roli navíc, kdyby se něco nepovedlo. Zkontrolujte výrobní číslo (šarži) rolí, aby bylo stejné. Pokud byste dokupovali další roli později může se stát, že výrobní čísla budou rozdílná a díky tomu, se bude také nepatrně lišit barva tapet.


Jestliže je vaše tapeta luxusní a drahá, nechte tapetování raději na profesionálních tapetářích.





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page