top of page

Jak může slunce znehodnotit vaši tapetu?

Aktualizováno: 26. 1.

A napadlo vás vůbec něco takového řešit? No, mělo by!


V tomto článku si popíšeme, jaké tapety jsou nejnáchylnější k poškození slunečním zářením a jaké máte možnosti, kterými znehodnocení vaší nové tapety zabráníte.


Sluneční světlo je nádherné a po většinu dní v roce trávíme svůj čas raději v místnostech, které jsou situovány na jih a kam slunce svítí nejvíce. Pokud uvažujete o umístění tapety na stěnu, kam dopadá přímé sluneční světlo, musíte počítat s tím, že časem dojde ke znehodnocení barev takto umístěné tapety.


Jak slunce poškozuje tapety?

Sluneční paprsky obsahují ultrafialové (UV) a infračervené (IR) záření. Tyto typy záření mohou negativně ovlivnit barvy a materiály tapet. UV záření může způsobit vyblednutí a ztrátu sytosti barev, zatímco infračervené záření může přispět k přehřívání místnosti, což může vést až k deformaci materiálů.


Jak postupovat, když opravdu chcete umístit tapetu na stěnu, kam dopadají přímé sluneční paprsky?

  1. V žádném případě nekupujte papírovou tapetu.

  2. Vyberte kvalitní vliesový nebo vinylový materiál. Právě volba kvalitních tapet odolných vůči slunečnímu záření může prodloužit jejich životnost a odolnost vůči vyblednutí a degradaci.

  3. TIP! Někteří výrobci přidávají na vrchní vrstvu tapety UV filtr.

  4. Barvy na tapetě by měly být jemné a ne příliš tmavé.

Jak se dále chránit?

Existuje několik způsobů, jak minimalizovat poškození tapet slunečním světlem:

  1. Sluneční ochranné fólie: Aplikace speciálních ochranných fólií na okna může blokovat až 99 % škodlivého UV záření a snížit přenos tepla, čímž chrání tapety i ostatní vybavení v místnosti.

  2. Žaluzie nebo závěsy: Pravidelné zatahování žaluzií nebo závěsů během hodin s nejvyšším slunečním zářením může také pomoci minimalizovat expozici tapet slunečnímu světlu. To je důležité například v případě, že se na stěně odrážejí výrazně ohraničené obrazce slunce a stínu (viz. foto)

  3. TIP! Lakování: Víte, že vliesovou tapetu můžete přelakovat ochranným lakem, který opět zvýší její odolnost, nejenom proti UV záření, ale také například proti mechanickému poškození.


Potřebujete poradit? KONTAKTUJTE NÁS PŘÍMO!


Chcete-li se dozvědět více o tapetách, přečtěte si další články na TOMTO BLOGU!


Další info na našem WEBU! Nechte se inspirovat!





A sledujte nás na INSTAGRAMU!









23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page