top of page

Jak vybírat tapety?

Aktualizováno: před 11 hodinami

Tapety jsou skvělým prostředkem, jak přidat do interiéru osobitost a útulnost. Stačí umístit tapetu na jednu stěnu a okamžitě změníte atmosféru celé místnosti.


Hlavním benefitem tapet je jejich schopnost povznést interiér na vyšší úroveň, a proto se vyplatí do nich investovat. Jak vybírat tapety do interiéru podle velikosti místnosti, nebo podle umístění a účelu pokoje? Níže najdete důležité rady, které vám určitě pomohou vybrat tu správnou tapetu!


Zde je několik kritérií, která vás nasměrují jak vybírat tapety pro váš interiér:


  1. Velikost pokoje: Do malých místností volte tapety s drobnými vzory, zatímco do větších prostor se hodí i výrazné designy.

  2. Teplota pokoje: Pokud je váš pokoj orientovaný na jih, zvolte chladné barvy jako modrou nebo šedou. Naopak, pro místnosti na severu volte teplejší barvy jako žlutou, oranžovou nebo hnědou.

  3. Účel místnosti: Do vstupní chodby a kuchyně zvažte vinylové tapety, které jsou odolnější. Do obývacího nebo dětského pokoje klidně vybírejte světlé vliesové nebo papírové tapety. K výběru tapety podle typu místnosti vám pomohou další články v sekci Inspirace - tapety.

  4. Tapeta do koupelny: Vzhledem k vlhkému prostředí není tapeta ideální volbou pro koupelnu. Pokud na ni trváte, investujte do kvalitní vinylové tapety a nechte si ji přelakovat.

  5. Expozice slunci: Pokud na tapetu dopadá přímé sluneční světlo, volte světlé barvy, které se nebudou tak rychle blednout. Více o tom jak může slunce znehodnotit vaši tapetu se dozvíte v tomto článku!

  6. Váš osobní styl: Nezapomeňte vybrat tapetu, která odráží váš osobní vkus a ideální představu o bydlení. Tapety jsou k tomu ideální prostředek!


Technické parametry při výběru tapet.


Kromě výběru vzoru interiérové tapety, je ještě důležité zvážit stav stěn vašeho bytu nebo domu.


Protože otázka - Jak vybírat tapety - se netýká pouze designu, chcete-li vzoru. Velmi důležité je materiálové složení tapety a stav stěny či aktuální průběh vaší rekonstrukce. Právě to, jak pasuje vybraná tapeta do vašeho interiéru po stránce technologické je důležité a často se na to při výběru tapety zapomíná. Zkrátka ne každá tapeta se hodí na každou stěnu.


Co je špatně a co je dobře při výběru tapety do interiéru.

Inspirujte se konkrétními příklady, jak by jednotlivé typy stěny měly ovlivnit váš výběr materiálu tapety.


Špatný příklad: Dům je 200 let starý a na stěně je velké množství nátěrů barvy. Zákazník si vybere těžkou vinylovou tapetu. Výsledek: díky velké nerovnosti stěn a nepoddajnosti tapety dochází k nedokonalostem ve spojích jednotlivých pruhů tapety.

Navíc tapeta špatně drží na stěně, protože dochází k odlupování nátěrů barev ze zdi. Stěna skrz vinylovou tapetu nedýchá a tvoří se plíseň.

Řešení: Oškrábání malby na stěně. Nový podklad. Vliesová tapeta, s vyšší gramáží. Vzor nenáročný na přesné spoje - dobré je vyhnout se geometrickým vzorům, kvůli nerovnosti stěny.


Skvělý příklad: Novostavba, na stěně je hlazená omítka. Taková stěna je ideální pro každou tapetu. Nemusíte se omezovat. Stěna je perfektně rovná a nemá nánosy barev.


Běžný příklad: Stěna s omítkou obsahující štuk (jemný písek) a pár nátěrů barvy. Jemná papírová tapeta. Tapetu znehodnocuje štuková struktura stěny - drobný písek je vidět a téměř propichuje tapetu.

Řešení: Stěnu je vhodné zbrousit, aby byla hladká. Pak i papírová tapeta bude v interiéru vypadat pěkně. Nicméně vliesová tapeta je vždy lepší - zkrátka papírové tapety patří minulosti. Technologie postoupila dál a vliesové tapety jsou na vyšší úrovni.


Až si vyberete tapetu, obraťte se na nás pro profesionální instalaci!

Ručíme za vaši 100% spokojenost!





Nechte se inspirovat různorodými interiéry s tapetami v naší Fotogalerii.


Sledujte nás na sociálních sítích pro další inspiraci a tipy!







Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page