top of page

Tapety do obýváku - inspirace

Aktualizováno: 9. 2.


Tapety do obývacího pokoje jsou skvělá volba. Důležitější než výběr samotné tapety je rozhodnutí, kam tapetu umísit. Poté teprve vybírejte tapetu nebo foto tapetu samotnou.


V TOMTO ČLÁNKU SE DOZVÍTE:

  • jakým způsobem o výběru tapety přemýšlet - uvedeme si 9 příkladů a rozebereme je

  • je lepší tapeta nebo foto tapeta a jaký materiál je nejvhodnější

  • super TIP na závěr, o kterém jste určitě neslyšeli


Obývací pokoj je středobodem vašeho bytu nebo domu. Váš obývák může mít několik prostorových řešení a podle toho byste měli vybírat tapetu, popřípadě fototapetu.


Tapetou byste měli podpořit stávající design vašeho obývacího pokoje - volit barevné provedení a druh podle vybavení nábytkem a vhodně kombinovat s výmalbou. Velkou roli hraje také světlo, zda máte obývák na sever, nebo na jih. Tapetou také můžete skvěle propojit kuchyň, jídelní kout a obývací prostor.


V TÉTO FOTOGALERII NAJDETE INSPIRACI:

  • první 3 interiéry - klasická vliesová tapeta v rolích s rozdílným designem

  • další 3 interiéry - fototapety - vlies nebo papír

  • poslední 3 obývací pokoje - abstraktní fototapety, které se skvěle hodí na dlouhou stěnu


Fotogalerie - tapety do obýváku - inspirace:

(jednotlivé příklady si rozebereme níže)



KLASICKÉ TAPETY V ROLÍCH:

První 3 interiéry představují klasické vliesové tapety v rolích s různým designem.

  1. Pokud máte v obýváku vysoké stropy a hodně světla nemusíte se bát výrazných vzorů a tmavějších odstínů. Ideálně však na jednu stěnu.

  2. Máte-li byt ve staré zástavbě nebo s klasickým nábytkem můžete vybírat z ornamentálních vzorů - ideálně v jemných barevných odstínech - bílé, krémové, stříbrné nebo zlaté - potřebujete-li dodat do místnosti trochu pocitového světla a tepla.

  3. Do obávacího pokoje v novostavbě se skvěle hodí abstraktní a geometrické vzory s přímými liniemi. Podpoří interiér s moderním nábytkem, který se také vyznačuje ostrými hranami.


FOTOTAPETY DO OBÝVACÍCH POKOJŮ:

Výběr fototapety bývá někdy ošidný. Je to přeci jenom výrazný prvek, na který se pak budete dívat v zásadě celý den. Fototapetu doporučuji umístit na tu kratší stěnu v obýváku.

  1. 3D fototapeta není nikterak výrazná, barevně a stylově koresponduje s interiérem bytu. Fototapeta byla zakoupena z e-shopu.

  2. Zákazník si v tomto případě nechal vyrobit fototapetu na míru - miluje mapy a měl jasnou představu o tom, co chce. Tím, že se tapeta vyráběla na zakázku, mohli jsme motiv rozvrhnout na celou stěnu. Což samozřejmě vypadá lépe, než v předchozím případě, kdy zbytek stěny tvoří malba.

  3. Tato fototapeta je sice na první pohled zajímavá, avšak mám obavu, že se brzy ,,okouká,,. Relativně pochmurná fotografie ve tmavém interiéru nepůsobí dobře.


ABSTRAKTNÍ VZORY NA DLOUHOU STĚNU:

Uvažujete-li o tapetě do obývacího pokoje a máte před sebou dlouhou stěnu, určitě si nechte na výběru tapety extra záležet. Můžete vybrat nádhernou tapetu, která naprosto změní a pozvedne váš interiér. A uvažujete-li o fototapetě, nechte si ji raději vyrobit na zakázku - uzpůsobenou rozměrům vaší stěny.

  1. Fototapeta vyráběná na zakázku podle návrhu interiérové designérky. Koncept celého prostoru koncipovala designérka a tapeta s tímto dokonale koresponduje.

  2. Opět fototapeta vyráběná na zakázku (je to prostě nejlepší řešení), přesně podle požadavků zákaznice. Barevnost a koncept obývacího pokoje a tapety sedí přesně. Tapeta je navíc opravdu nádherná.

  3. Moderní interiér, světlá místnost - design tapety je plný pohybu. I když je celkově tmavší, grafika evokuje hru světla. Ideální umístění naproti dlouhé stěně s velkými okny.


JAKÝ DRUH TAPETY JE NEJVHODNĚJŠÍ PRO INTERIÉR OBÝVÁKU?

Jednoznačně to je tapeta vliesová. Vlies je moderní materiál tapet, který má nespočet výhod oproti těm papírovým. Snadněji se instalují, jsou kvalitnější a odolnější a v neposlední řadě se i snadněji odstraňují.


Papírovou tapetu můžete nalepit tam, kde ji nehrozí poškození. POZOR! Papírové fototapety bývají často velmi nekvalitní a často jednotlivé pruhy nesedí k sobě přesně. Nižší cena = nižší kvalita.


Vinylové tapety jsou vhodné do velmi frekventovaného místa, kde může hrozit její mechanické poškození otěrem, nebo například znečištění jídlem a pitím. Kdo má děti - tak ví. Nicméně kvalitní vliesovou tapetu můžete také otřít vlhkým hadříkem.


TIP na závěr: Jestli často chodíte kolem jednoho roku stěny (na které je tapeta), instalujte na tento roh tenkou lištu. Vypadá to skvěle a ochráníte tím tapetu proti odření nebo odlepení.


Další inspiraci najdete v naší bohaté FOTOGALERII.





Potřebujete poradit, získat cenovou nabídku do pár minut? KONTAKTUJTE NÁS PŘÍMO!


Chcete-li se dozvědět více o tapetách, přečtěte si další články BLOGU!

A sledujte nás na INSTAGRAMU!




37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page