top of page

Jak tapetovat - 2. kapitola

Aktualizováno: 29. 11. 2023

Návod na lepení tapety

Tapetování není práce, která by mohla způsobit znečištění prostoru. Při rekonstrukcích je tapetování vždy posledním krokem. Někdo doporučuje na podladu umístit ochrannou fólii, avšak při základní opatrnosti můžete tento krok vynechat. Lepidlo jde z podlady či jiného povrchu snadno otřít. 


Zatímco penetrace schne, zkontrolujte, zda je na všech rolích vašich tapet stejné číslo šarže. Tento údaj je zárukou toho, že tapety byly tištěny ve stejné sérii a mají naprosto stejnou barevnost.


Aplikovat tapetu začněte od kraje stěny. Vodováhou si udělejte značky, které určí, kam nalepíte první pruh tapety. Změřte si výšku stropu a připočítejte nahoře i dole cca 5 cm.


Uřízněte první pruh tapety. Pruh přilepte přesně podle značek, které jste si udělali. Pokud je tapeta tvořená z pevného materiálu je možné v tuto chvíli ještě čerstvě nalepenou tapetu dousadit - dotlačit tam, kam přesně potřebujete.

→ Opatrnost doporučujeme zejména u papírových tapet, kde hrozí nenávratné poškození. Práci s textilní tapetou nechte vždy na profesionálech. 

Tapetovací stěrkou tapetu důkladně uhlaďte. Vždy postupujte od středu ke krajům. Pruhy tapet lepte přesně na sraz. Spoje silně přitlačte válečkem odshora dolů. Přebytečné lepidlo ve spojích otřete navlhčeným hadříkem a utřete dosucha. Na posledním pruhu v rohu si nechte přesah cca 3 cm po celé délce. Pruh nalepíte a přitlačte do rohu po celé délce hranou tapetovací stěrky. Přesah pak pečlivě odřízněte řezákem s pomocí stěrky. 

Tapetování a přesnost

Jako u všeho zboží je i u tapet několik stupňů kvality. Obecně platí čím dražší tapeta, tím kvalitnější výsledný efekt. Levné tapety mají někdy opakující chybu v grafice, která nakonec celou práci znehodnotí.


Pokud nemáte v domě zcela rovné zdi, tapeta tuto nerovnost bude kopírovat. Na křivé zdi nelze tapetovat bezchybně!


Pokud jste se rozhodli investovat do vytapetování stěn a koupili drahou tapetu, kontaktujte raději odborníky. Protože s tapetou se nedá pracovat opakovaně, může se stát, že při neúspěchu budete muset vše strhnout, objednat nové role tapety a zkusit vše znovu.  


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page