top of page

Jak vybírat tapety?

Aktualizováno: před 4 dny

Tapety jsou skvělým prostředkem, jak přidat do interiéru osobitost a útulnost. Stačí umístit tapetu na jednu stěnu a okamžitě změníte atmosféru celé místnosti.


Hlavním benefitem tapet je jejich schopnost povznést interiér na vyšší úroveň, a proto se vyplatí do nich investovat. Jak vybírat tapety do interiéru podle velikosti místnosti, nebo podle umístění a účelu pokoje? Níže najdete důležité rady, které vám určitě pomohou vybrat tu správnou tapetu!


Zde je několik kritérií, která vás nasměrují! Jak vybírat tapety pro váš interiér:


  1. Velikost pokoje: Do malých místností volte tapety s drobnými vzory, zatímco do větších prostor se hodí i výrazné designy.

  2. Teplota pokoje: Pokud je váš pokoj orientovaný na jih, zvolte chladné barvy jako modrou nebo šedou. Naopak, pro místnosti na severu volte teplejší barvy jako žlutou, oranžovou nebo hnědou.

  3. Účel místnosti: Do vstupní chodby a kuchyně zvažte vinylové tapety, které jsou odolnější. Do obývacího nebo dětského pokoje klidně vybírejte světlé vliesové nebo papírové tapety. K výběru tapety podle typu místnosti vám pomohou další články v sekci Inspirace - tapety.

  4. Tapeta do koupelny: Vzhledem k vlhkému prostředí není tapeta ideální volbou pro koupelnu. Pokud na ni trváte, investujte do kvalitní vinylové tapety. Vlieosovou tapetu si nechte přelakovat. Ani jednu tapetu nedávejte na místo, kam může stříkat voda.

  5. Expozice slunci: Pokud na tapetu dopadá přímé sluneční světlo, volte světlé barvy, které se nebudou tak rychle blednout. Více o tom jak může slunce znehodnotit vaši tapetu se dozvíte v tomto článku!

  6. Váš osobní styl: Nezapomeňte vybrat tapetu, která odráží váš osobní vkus a ideální představu o bydlení. Tapety jsou k tomu ideální prostředek!


Technické parametry při výběru tapet.


Kromě výběru vzoru interiérové tapety, je ještě důležité zvážit stav stěn vašeho bytu nebo domu.


Protože otázka - Jak vybírat tapety - se netýká pouze designu, chcete-li vzoru. Velmi důležité je materiálové složení tapety a stav stěny či aktuální průběh vaší rekonstrukce. Právě to, jak pasuje vybraná tapeta do vašeho interiéru po stránce technologické je důležité a často se na to při výběru tapety zapomíná. Zkrátka ne každá tapeta se hodí na každou stěnu.


Co je špatně a co je dobře při výběru tapety do interiéru.

Inspirujte se konkrétními příklady, jak by jednotlivé typy stěny měly ovlivnit váš výběr materiálu tapety.


Špatný příklad: Dům je 200 let starý a na stěně je velké množství nátěrů barvy. Zákazník si vybere těžkou vinylovou tapetu. Výsledek: díky velké nerovnosti stěn a nepoddajnosti tapety dochází k nedokonalostem ve spojích jednotlivých pruhů tapety.

Navíc tapeta špatně drží na stěně, protože dochází k odlupování nátěrů barev ze zdi. Stěna skrz vinylovou tapetu nedýchá a tvoří se plíseň.

Řešení: Oškrábání malby na stěně. Nový podklad. Vliesová tapeta, s vyšší gramáží. Vzor nenáročný na přesné spoje - dobré je vyhnout se geometrickým vzorům, kvůli nerovnosti stěny.


Skvělý příklad: Novostavba, na stěně je hlazená omítka. Taková stěna je ideální pro každou tapetu. Nemusíte se omezovat. Stěna je perfektně rovná a nemá nánosy barev.


Běžný příklad: Stěna s omítkou obsahující štuk (jemný písek) a pár nátěrů barvy. Jemná papírová tapeta. Tapetu znehodnocuje štuková struktura stěny - drobný písek je vidět a téměř propichuje tapetu.

Řešení: Stěnu je vhodné zbrousit, aby byla hladká. Pak i papírová tapeta bude v interiéru vypadat pěkně. Nicméně vliesová tapeta je vždy lepší - zkrátka papírové tapety patří minulosti. Technologie postoupila dál a vliesové tapety jsou na vyšší úrovni.


Až si vyberete tapetu, obraťte se na nás pro profesionální instalaci!

Ručíme za vaši 100% spokojenost!





Nechte se inspirovat různorodými interiéry s tapetami v naší Fotogalerii.


Sledujte nás na sociálních sítích pro další inspiraci a tipy!







Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page