top of page

Víte, jak připravit stěnu pro tapetování?

Aktualizováno: 29. 11. 2023

Uvažujete-li o tom, že byste zútulnili svůj domov novou tapetou, tak je tento článek právě pro vás!


Nejlepším podkladem pod tapetu je sádrová hlazená omítka. Co to znamená? Jednoduše - stěna je na omak hladká. Pokud je také rovná bez hrbolů a nečistot - máte téměř vyhráno. Na takovou stěnu můžete s klidným srdcem aplikovat jakoukoli tapetu. Jestli máte odvahu - můžete to také zkusit sami.


Štuková omítka je druhým nejčastějším typem stěny. Na omak ucítíte hrubé částečky písku. Taková stěna se musí před lepením tapety zbrousit. Dříve se to dělalo ručně, dnes profesionální tapetáři využívají techniku. Díky bezprašnému broušení získá stěna parametry hlazené omítky bez zbytečného nepořádku.


Když se stěna nezbrousí budou zbytečně vidět spoje pruhů tapety. U méně kvalitních tapet s nízkou gramáží budou zrnka písku viditelná skrz tapetu a celkově ji znehodnotí.


Tapetovat můžeme také na nesavé povrchy, pokud jsou rovné a čisté. Zde se musí zvolit správné lepidlo a trochu upravit postup aplikace.


A jaké jsou nevhodné typy stěn pro tapety?


Úplně nejhorší jsou vícenásobné vrstvy malby v kombinaci s vinylovou tapetou. Vrstvy malby mohou po nanesení lepidla začít odpadávat a pod tapetou začnou vznikat větší bubliny.


Problémy tvoří také nerovné stěny na které je obtížné dokonale aplikovat tapetu. Tapeta kopíruje přesně stěnu a s každou nerovností si musí šikovný tapetář poradit.


Další nevhodnou variantou jsou nátěry stěn vinylovými barvami, které jsou koncipovány jako omyvatelné. Což jde přímo proti potřebám při lepení tapety.


Variant stěn a tapet jsou desítky. Potřebujete-li poradit s vaší realizací, obraťte se na nás! Rádi vám poradíme tu nejvhodnější tapetu pro váš interiér - od designu po technologický postup vhodný pro vaši stěnu.


Tapety vyrábíme na míru a lepíme se 100% zárukou spokojenosti!


Sledujte nás na sociálních sítích!








Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page